Berømte hester i historien

Thorstein/ juli 14, 2018/ News

Hestens betydning for menneskene opp igjennom årene har vi mange eksempler på. Tungarbeid på gårdene har hjulpet bøndene i mange år før maskinene overtok etter hvert.

Som ridedyr for oppdagelses reisende har de også spilt en viktig rolle som. Som handelsvare verden rundt har de også hatt en stor betydning. Men de som har virkelig hatt god nytte av hesten er offiser og soldater ute i strid.

Chetak

Chetak

Kongen av Mewar som var Pratap Singh også ble kalt Maharana Prapat på 1500 tallet hadde en hest som het Chetak. Det var under slaget ved Haldighati at Chetak ble alvorlig såret men klarte og bringe kongen i sikkerhet før han så døde av skadene. Chetak ble et symbol på motstand mot invadering og det har blitt satt opp flere statuer av hesten med kongen ridende på flere plasser i India.

Becephalus

Becephalus

Becephalus blir betegnet som en av de mest berømte hestene i historien, og det var hesten til Alexander den store. Han var av Makedonsk rase og var betydelig større en sine artsfeller. Den ble vist frem til Alexanders far, kong Phillip II, og var priset langt over normalen for en hest på den tiden.Men Becephalus var ikke blitt temt og kongen beordret ham bort, da tok Alexander og utfordret sin far og ville temme hesten selv. Ingen hadde klart og ri på hesten så langt, det gjorde derimot Alexander. Han hadde sett at hesten var redd sin egen skygge og fikk beveget hesten mot solen og fikk roet han ned, derpå satte han seg opp på hesten og red bort. Bucephalus og Alexander ble uatskillelige etter dette, ingen andre klarte å ri hesten. Da Alexander den store begynte sitt korstog mot Persia var det på ryggen til Bucephalus og de kjempet i mange kamper i sammen. Hesten fikk da heltestatus for sin innsats på slagmarkene og Alexander kunne ikke tenke seg et liv uten denne flotte hesten. Det så man da hesten ble stjålet mens Alexander var borte en stund, han lovte at felle alle trær, legge området i ruiner og drepe alle innbyggerne om ikke hesten kom tilbake. Bucephalus ble da raskt ført tilbake til han med bønn om at han viste nåde. Det verserer flere meninger om hvordan hesten døde, noen mener han døde av alder mens andre påstår han døde av skader han fikk i slaget ved Hydaspes elven.

Traveller

Traveller

General Robert E Lee`s mest berømte hest var Traveller, det var en Amerikansk Saddelbred rase som var kjent for sin fart, styrke og sitt mot på slagmarken. Lee så hesten første gangen da han hadde en liten avdeling i Virginia og falt straks for hesten. Det var major Thomas L Broun som da eide hesten og Lee fikk kjøpt den da han ble forflyttet til South Carolina. Traveller og Lee kjempet mange kamper sammen og Lee ble stadig mer og mer imponert over hesten og dets mot. Da krigen var over beholdt Lee hesten i privat bruk og da så Lee døde fulgte Traveller han til graven. Det var ikke mange månedene senere at hesten tråkket på en spiker og fikk kraftig betennelse som de ikke klarte og kurere. Han ble så skutt for og spare han for smertene.

 

Share this Post