Berømte hester i Norge

Thorstein/ august 2, 2018/ News

Trav og galopp har blitt en populær form for underholdning i Norge, her er det berømmelse og mye penger involvert om man gjør det bra. Det er nok trav som er det største her i landet, trav baner har man mange av mens galopp baner er det ikke så mange av. I galopp er det en rytter som rir hesten mens i trav sitter man i en sulky som er en lett tohjuls vogn.

Galopp

Galopp

Galopp er en konkurranse der banen er flat eller bane med hinder. Hinder løpene er igjen delt opp i to, hekkeløp og steeplechase. Steeplechase er det grøfter, jordvoller, vanngraver og hekker mens i hinderløp bruker man ganske lave og flyttbare hekker som kan rives. Starten i galopp er også forskjellig i fra trav løp. Man starter i båser hvor dørene åpner seg samtidig og løpet er i gang. Her blir det også foretatt vekt kontroll av rytter og utstyr og man kan da få lagt inn bly for å utjevne vektforskjeller og man har forskjellige vekt krav avhengig av alderen på hesten. Kappritt er mange tusen år gammelt, det var nok Engelskmennene som startet det som kalles den moderne galopp sporten. Det var helt tilbake på 1500 tallet at de startet med organiserte løp der og den første offisielle galoppbanen i England ble åpnet rundt 1540. Galopp sporten har blitt veldig stor i England med tiden og de har store arrangementer hvert år som samler mange tilskuere som for eksempel Royal Ascot som nok er den største av dem. Her i Norge har vi bare en ren galopp bane, den ligger utenfor Oslo i Bærum og heter Øvrevoll Galoppbane. Banen ble åpnet i starten på 30 tallet og har fungert som landets eneste galopp bane så langt. Før banen ble åpnet hadde man benyttet seg av travbaner, men disse var ikke så godt egnet til denne type løp så man valgte å lage egen bane. Det er Norsk Jockey Klubb som eier og drifter banen siden den var ny, klubben er en videreføring av De Norske Officerers Ride klubb som stammer i fra rundt 1880 tallet. De arrangerte kappritt som terrengritt og hinderritt men de hadde ingen fast bane på den tiden.

Store navn innen galopp

Store navn innen galopp

Funny Legend er en hoppe som har gjort det veldig bra i galopp, med rundt 35 starter har hun vunnet over 20 av dem. Eieren kan også smile godt med innkjørt pengepremier på over fem millioner kroner, det gjør henne til den mest vinnennede galopp hesten i landet. Funny legend ble født i 2001 og hun holdt det gående frem til sesongen 2007 hvor hun gjorde sine to mest betalte løpene. Det var i Stockholm Stora Pris og i Marit Sveaas Minneløp. Theatrical Award er også en hoppe som ligger elegant på andreplassen over de best innkjørte premiehestene. Hun har klart og vunnet nesten fire millioner kroner på litt over 30 løp hvor hun har vunnet 12 av dem. Både Funny Legend og Theatrical Award er i dag i avl og man håper jo på at avkommene skal bli like gode som mødrene. Det vil jo tiden vise.

 

 

Share this Post