Hestens historie

Thorstein/ april 2, 2018/ News

Hestens historie begynte for utrolig mange år siden. Forskning viser at den stammer i fra rundt 70 millioner år tilbake. Da ikke som det dyret vi kjenner i dag, men som et lite dyr som har fått navnet Eohippus. Det var et lite dyr, nesten på størrelsen med en rev.Forskningen har vist at dette dyret er og betegnes som dagens hests stammfar. Det har blitt funnet spor etter dette merkelige dyret både i Nord Amerika og i Amerika samt i Europa.

Hestens historie

Utviklingen

Utviklingen

Den Amerikanse arten døde ut og hesten kom ikke tilbake dit før Spanjolene dro på tokt over der. Den Europeiske arten derimot klarte seg godt da særlig på de Mongolske slettene. Den utviklet seg fra og være et relatift lite dyr til og vokse seg større , fikk lengre ben og lengre hals. Denne utviklingen tok selvfølgelig veldig mange år. Men den var utrolig tilpassnings dyktig og klarte og overleve endringerene på kloden som mange andre arter ikke klarte.

Dagens hester

Dagens hester

Det er derimot bevist at det i Ukrainia ble temmet hesten til bruk som husdyr for rundt 6000 år siden. Dette spredte seg fort i områdene rundt da man så nytten av dyret og det meste av mellom Europa og Asia tok også hesten i bruk som husdyr. Med denne muligheten til og forflytte seg fortere og lengre ble det oppdaget mange nye områder og steder hvor det egnet seg godt til og etablere bosetninger. Her spilte også hesten en stor rolle, til hjelp til lanbruket vart den uunnværlig. Arkeologiske funn i Kina viser at hesten overtok jobben til oksene til og trekke tyngre ting. Man har også funnet rester etter rideutstyr som stigbøyler og munnbitt som viser at de brukte hesten også til ridedyr så tidlig som rundt 2000 f.Kr. Mens her i Norden har man lignende funn som stammer i fra rundt 1500 f.Kr. Med denne muligheten til og forflytte seg fortere og lengre ble det oppdaget mange nye områder og steder hvor det egnet seg godt til og etablere bosetninger. Her spilte også hesten en stor rolle, til hjelp til lanbruket vart den uunnværlig. Arkeologiske funn i Kina viser at hesten overtok jobben til oksene til og trekke tyngre ting. Man har også funnet rester etter rideutstyr som stigbøyler og munnbitt som viser at de brukte hesten også til ridedyr så tidlig som rundt 2000 f.Kr. Mens her i Norden har man lignende funn som stammer i fra rundt 1500 f.Kr.

Raser

Raser

Det har blitt alvet frem mange raser av hesten gjennom tidene, man fant ut at man kunne avle frem hester som egnet seg til forskjellige bruksområder som klarte oppgavene de var satt til bedre. I dag er det to hovedgrupper av rasen, varmblods og kaldblods hester. Varmblods hestene er noe spinklere og har tynnere pels en kaldblodshestene. Varmblodshestene deles opp i enda to forskjellige raser, halvblods og fullblods hester. Varmblods hestene har sin opprinnelse i fra de varmere strøkene som da gjenspailer seg i den tynne pelsen og den noe spinklere kroppen. Fullblods hesten er nok den eldste arten av varmblods hestene og går under navnene Araber og Engelsk fullblods hester. Den Engelske fullblods hesten er mest brukt til veddeløps konkurranser, men også mye brukt innen sprang ridning og feltritt. Den er godt kjent for sin fart, Araber er også en rask hest men er nok mest kjent for sin utholdenehet. Kaldblods hesten er en mye større og kraftigere bygd rase, den er beregnet for det mere kjølige klima og har et mere roligere gemytt. De mest kjente variantene av rasen vi har i Norge er fjording, dølahest og nordlands hesten.

Share this Post