Hvordan kjøpe hest

Thorstein/ august 6, 2020/ News

Det er mange som har hest som hobby, spesielt jenter, og hest er et type dyr som mange liker, og det er knyttet stor aktivitet til hestesporten. Hest er vanlig å ha som husdyr, og dette har vært vanlig langt tilbake i tid. Det fins rideskoler og travsport knyttet til hest, og også konkurranser knyttet til hestens utseende og kropp og premiering deretter.

Hester har blitt temmet i det eurasiske steppeområdet for 6.500 år siden, og finnes nå som husdyr. I dag finner vi likevel villhester som lever i flokk i Nord- og Sør-Amerika og Australia. Fordi mennesker har avlet frem ulike hestetyper, så ser vi i dag en stor variasjon av hester når det gjelder størrelse og utseende.

Hest i Norge

I Norge finner vi 4 ulike hesteraser: fjordhest, dølehest, nordlandshest og norsk kaldblodstraver. Vi har også ponnier i Norge. I 1946 var det ca. 238.000 hester i Norge, før mekaniseringen av landbruket startet. I 2012 så var det ca. 125.000 hester i Norge, og i dag så blir hest brukt i forbindelse med fritidssysler, trav-, rytter- og galoppsport. Hest blir også brukt i forbindelse med helse, som terapi og rehabilitering, og også innen turisme og hobby.

Tips til kjøp av hest

Tips til kjøp av hest

I tillegg til avlingen av hest i forhold til norsk kulturtradisjon som foregår i Norge,så blir det også importert hesteraser i Norge, noe som har økt de siste årene. Det er flere måter å skaffe seg hest på, og noen bor også i områder og på steder der landbruk og hest er mer vanlig, og man kan også for eksempel begynne med rideskole og lære seg å ri, før man bestemmer seg for å kjøpe en egen hest. Gudbrandsdalen er et område hvor det for eksempel har vært vanlig å avle frem dølehesten i jordbruket. Som med alle andre husdyr så er det viktig å ta godt vare på hesten, og du bør ha innredningen og organiseringen i orden til hvordan du skal ta vare på hesten, før du kjøper hest. Når du skal kjøpe hest så må du ta stilling til dyrets helse, alder og eventuelle sykdommer, og det kan være lurt å snakke med en veterinær for å undersøke hestens helse.

Det er ikke bare selve kjøpesummen du bør tenke på når du skal kjøpe hest, men du bør også sjekke hvilken selger som hesten er registrert på, om hesten har pass; i tilfelle hva mangler, om selgeren har originalt eiersertifikat, og om hesten har helsekort. Dette er viktig å ha i orden hvis mattilsynet kommer på kontroll. Dersom hesten er kjøpt i utlandet, så bør du også sjekke passet og registrere den i Norge. Hvis du skal kjøpe et føll så må du også huske å få med en springseddel fra oppdretteren for å få registrert føllet. I tillegg bør du sjekke om hesten er vaksinert og om den har helsekort. Til slutt er det lurt å skrive kontrakt mellom deg og selger, og også fylle ut et skjema om eierskifte.

Share this Post