Islandshesten med sine mange gangarter

Thorstein/ mars 18, 2019/ News

Hest er blitt en populær hobby for barn & unge, ja også mange voksne har dette flotte dyret som sin store lidenskap og hobby.

Islandshesten med sine mange gangarter

Jeg har selv to døtre som helst siden de var ganske så unge, brukte all sin fritid på hest. De ble eier av hver sin hest, når vi vurderte dem som store nok til en slik oppgave. Dette er noe vi aldri har angret ett sekund på, selv om vi nok var ganske så skeptiske i begynnelsen. Men begge jentene tok oppgaven med hestehold, svært så seriøst og på alvor. Det er ikke lett å oppsummere alt hva de opplevde på hesteryggen, og hva de sitter igjen med av lærdom og ikke minst erfaringer nå som de er blitt voksne. Men vi snakker om utallige helgeturer, ridestevner og nesten daglige flotte rideturer i marka – og interessen har de den dag i dag. La oss se litt mer på Islandshesten, og ikke minst historien til denne gamle hesterasen.

Stammer opprinnelig fra Norge og Vikingtiden

Stammer opprinnelig fra Norge og Vikingtiden

Det som er mest særegent for Islandshesten, er uten tvil gangarten tølt. Det er kun denne hesterasen som behersker tølt, og den er nesten som galopp når det kommer til hastighet. Det er ikke så lett å beskrive hvordan hesten utfører tølt, men det er korte og svært raske skritt – som altså kun Islandshesten kan utføre. Det at Islandshesten opprinnelig er en norsk viking, er kanskje underlig med tanke på navnet til hesterasen. Hvordan ponni typen havnet på Island, skal vi se litt nærmere på senere.

Hellig på Island

Det er ingen andre hesteraser, som er lovlig å ha på Island. På Island har Islandshesten nærmest vært hellig, helt siden middelalderen. Men etter hvert har hesten blitt svært så populær, også langt utenfor sagaøya ute i havet i nordvest. Europa og USA er nok de kontinentene, hvor interessen for Islandshest er desidert størst.

En værhard tøffing

Når det kommer til å konkurrere i distanseritt, er den på høyde med de andre rasene – ja den vinner også en dog ganske så mye. Dette kommer nok av at Islandshesten er en tøffing, også når det kommer til klimatiske forhold. Islendingene har vernet om Islandshestens gener i generasjoner, det betyr at dagens hester er avlet på urgener – noe som er enestående når vi sammenlikner med andre hesteraser. For at man skal være sikret en hest med gode gener, er det å handle hesten på Island – det mest sikre valget.

Større mankehøyde

Det er ikke lett å se om et eksemplar av arten, er avlet frem på Island eller i andre land. Men svært mange av hestene som blir avlet frem andre steder enn Island, har større mankehøyde.I Norrøn tid ble Islandshesten hovedsakelig brukt ridning, dette fordi den var en langt bedre hest til dette bruk – enn det som var tilfelle med Fjordingen. Sistnevnte hesterase er en god trekkhest, men også utmerket som kjøre- og kløvhest.

Små hester med rolig gemytt

Dette er nok riktig oppsummert, når det gjelder hva som kjennetegner Islandshesten som rase. De mest vanlige målene for mankehøyden på en voksen Islandshest, er 120-150 centimeter – men det finnes selvfølgelig eksemplarer som er høyere.

Det at man får en rolig men følsom hest, er ganske så sikkert om man velger en Islandshest. Dette er nok noe av årsaken til at ponni typen er populær, blant annet når barn og ungdom skal ha egen hest.

 

Share this Post