Legendariske og hellige hester 2

Thorstein/ juni 16, 2018/ News

Myter og sagn er det masse av rundt omkring, alle tidsaldere har sine egne historier og de forskjellige distriktene likeså.

Det er mange sagn om forskjellige dyr, mennesker og steder. Hester er ikke noe unntak, her er det mange forskjellige varianter ute og går.

Hellige, mytologiske og legendariske dyr som mange tilba og mente de var guder. Noen flere av disse hestene ser vi litt nærmere på.

Kentaur

Et av disse fabeldyrene er Kentauren, halvt hest og halvt menneske. Den stammer i fra den Greske mytologien i det antikke Hellas.

Det varierer en del om opphavet til denne skapningen, noen mener den er etterkommer av lapittkongen Ixion og Nefele mens andre mener den kommer i fra en som hadde seg med hestehopper i området rundt Magnesia.

Det sies at den holdt til i fjellet Pilion i Thessalia, Lakonia og Elise områder i midtre og sydlige deler av Hellas.

Det sies også at det var en ubehersket og vill skapning hvor dyret dominerte. Historiene som omtaler Kentauren er mest om krigen de førte mot lapitterene. Den betegnes som en krig mellom de siviliserte sidene av menneskeheten og de primitive sidene.

Sleipner

En hest i fra den norrøne mytologien er Sleipner, den hadde åtte bein og var verdens raskeste hest.

Den stammer i fra den prektige hingsten Svadilfare og den sær egne guden Loke.

Det var kun guden Odin som kunne ri på Sleipner, den mektigste og klokeste av alle gudene.

 

Hayagriva

I Hinduismen finner man en skapning som kalles Hayagriva, menneskekropp med hestehode og fire armer.

Man kan også finne den i en del av det i buddhismen i det man kaller Mahayana som startet i India.

Det er en gud som sto for visdom, styrke og hurtighet. Det sies at den trakk opp solen hver morgen for og bringe lys til folket.

Man finner flere templer i India som har Hayagriva som den viktigste guden, i den sydligste delen av landet ved Tamil Nadu området finner man flest av de med hele fem templer.

Arion

Hesten Arion i fra den Greske mytologien var sønn av gudene Poseidon og Demeter. Legenden sier at Demeter hadde skapt seg om til merr for å forsøke å slippe unna Poseidon, men han skapte seg da om til en hingst og innhentet henne.

Den sies at han så nærmest voldtok henne og resultatet av dette ble da Arion. Han var en hest med vinger og menneskelige føtter som kunne snakke, det sies også at han var udødelig.

I en av mytene sies det at det var Oncos som var den første til og eie Arion men han måtte la Herakles få hesten for og bruke den i krig da den var den raskeste av alle hester.

Herakles var en av de største og den med overmenneskelig styrke blant gudene som i den romerske mytologien ble han kaldt Herkules. Han var sønn av gudene Alkmene og Zevs.

Når så Herkules ikke hadde behov for Arion mere ble han så overtatt av Adrastos som var konge i Argos.

Share this Post