Legendariske og hellige hester

Thorstein/ juni 1, 2018/ News

Det er mange forskjellige fortellinger og sagn om hester ute i verden. Fiktive hester, historiske hester og hellige hester. Alle har en egen liten historie.

Hesten er jo et edelt dyr som har hjulpet menneskene i veldig mange år. I jordbruket, på slagmarken i strid og som et transportmiddel. Så det er ingen tvil at hesten har vert en stor og verdifull resurs for oss mennesker.

Hellige og legendariske hester

Unikorn er en myte om en hvit hest med ett spiral horn i pannen. Den stammer i fra den gamle greske mytologien og levde i de store skogene. Den kunne bare fanges av en jomfru og sagnet sier at den kunne hele syke og rense forgiftet vann med hornet.

Det ble fort en god vare og selge såkalt Unikorn horn, men det var for det meste horn i fra Narhval eller Hornhval som den også blir kalt. Den har også ett spiral horn av elfenben, som det ble solgt en god del av som Unikorn horn.

Det ble nok svindlet en del bed både pulver og horn over en lengre periode, den Danske tronstolen i fra rundt 1660 tallet ble ifølge legenden laget av enhjørningens horn. Men det er nok lagd av vanlig narhval horn den også, samme med alt som påstås å være Unikorn horn.

Den kjente første enhjørningen som har blitt omtalt fant man i kunstverk i fra oldtidens Mesopotamia tiden. Den er i fra rundt år 5000 f. kr. Området lå i deler av dagens Syria, Irak, Tyrkia og Iran.

Den har også blitt nevnt i gamle myter i fra India og Kina, samt i Hellas sin antikke tidsperiode.

Den hvite hesten fra Uffington

En annen merkelig hest finner man i Oxfordshire i England, oppe i åsene ved Berkshire Downs finner man en hestelignende formasjon som er lettest å beskue i fra lufta.

Den er i fra tidlig jernalder eller sen bronsealder, de anslår tiden i fra rundt 1000 og 700 f. kr.

Det er flere teorier om denne hesten, men intet har blitt bevist så langt. En av teoriene er at det skal forestille solens hest, da de på den tiden trodde at solen ble fraktet over himmelen av en hest med vogn.

Pegasus

En av de mest kjente skapningen i den Greske mytologien er Pegasus. Den blir som regel beskrevet som en hvit bevinget hest, noen ganger blir det nevnt at den har gylne vinger som man også kan se noen eksempler av i billedkunsten i fra den tiden.

Myten sier at det var havguden Poseidon som var faren hans og hans mor var gorgonen Medusa, den var når moren ble halshugget at Pegasus vokste frem fra hennes blod som rant ut på bakken. En myte sier at han ble til da morens blod rant ut i havet, vel resultatet ble jo det samme.

Det var guden Zevs som brukte hesten til og frakte lyn og torden for seg etter at Bellerofon brukte han til og forsøke og komme seg inn i Olympus, noe han da ikke klarte.

Share this Post