Norske trav hester

Thorstein/ august 14, 2018/ News

Trav er nok den største sporten innen hestesporten i Norge, her er det også mye penger det står om for de beste hestene. Det har blitt en stor næring som sysselsetter mange tusen mennesker og har en omsetning på mange millioner kroner hvert år. Travsporten startet så smått her i landet på slutten av 1700 tallet, den gangen var det nærmest en lek for folk. Det ble nærmest en sport i å kappkjøre på søndager når man hadde vert i kirken og skulle hjem.

Starten

Starten

Det som ble det første offisielle travløpet her i landet ble holdt Bjørvigen for snart 190 år siden, så dette er en god gammel sport her i landet. Først rundt 30 år senere ble Det Norske Travselskapet stiftet og har siden 1903 vert hoved forbundet for all travsport i Norge. Rundt 25 år senere ble det åpnet for å kunne spille på disse løpene og om var heldig og tippet riktig kunne det vanke en pen slant penger. 50 år senere i 1982 ble så Norsk Rikstoto startet av Norsk Jockeyklubb og Det Norske Travselskap for og få mere orden på løp og spill. Dette førte til at rekruteringen til hestesporten og spillingen tiltok betraktelig og omsetningen er på mange millioner kroner årlig.

Rex Rodney

Rex Rodney

En hest som de fleste innen hestesporten vet om er Rex Rodney, han løp inn nesten seks millioner kroner i sin karriere. Han kom til verden tidlig på året i 1980 og var avkommet etter Nulle Hannover og Docktor Rodney som ikke hadde gjort seg noe særlig bemerket innen hestesporten. Han hadde sin debut på trave banen som treåring og klarte da en fjerdeplass, det var nok ingen stor stjerne for de fleste på den tiden. Men det endret seg ett par år senere, da han klarte å gjøre seg godt bemerket i flere løp. Med 35 løp som han var med på vant han hele 25 av dem, da var suksessen klar for Rex Rodney. Totalt i sin løpskarriere klarte han å få hele 110 første plasser, 20 andreplasser og 11 tredjeplasser av totalt 179 starter han var med på. En imponerende hest dette ja. I avl ble det rundt 100 avkom etter Rex Rodney, men ingen av dem kom i nærheten av det han hadde prestert i karrieren.

Shan Rags

Shan Rags

Shan Rags har også gjort det veldig bra i sin karriere med over seks millioner kroner innkjørt har eieren tjent gode penger på hesten. Han er etterkommer av den Amerikanske hingsten Horton og den Danske hoppa Surgy Miss og ble født i 1987. Shan Rags startet sin karriere som de fleste ved tre års alderen og gjorde det bra i fra starten av. Han klatret fort opp på listene og vart en av de beste travhester i verden med seier i Prix de Belgique og var klar favoritt i Prix d`Amerique. Han var Norges raskeste varmblods hest og hadde 152 starter hvor han vant 70 av dem, 17 andreplasser og 19 tredjeplasser. Da han hadde konkurrert i seks sesonger ble han satt i avl og har over 100 avkom.

 

Share this Post